Categories: Beslenme, Çocuk Leave a comment

Okul Dönemi Çocuklarında Beslenme

Bütün anneler çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmesini ister. Hastalıklara ve fazla kiloya karşı çocukları korumanın en iyi yolu güzel besin seçimleridir.Yeterli ve dengeli beslenmeyen çocuklarda özellikle ileriki dönemlerde sağlık problemleri görülme riski artmaktadır. Yağlı, şekerli ve tuzlu besinleri tüketerek büyüyen çocukların yetişkinlik döneminde yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon riski artmaktadır. Gelişme çağında yeterli kalsiyumu almayan çocuklarda osteoporoz ( kemik erimesi) riski artmaktadır. Kilolu ve fiziksel olarak aktif olmayan çocuklarda şeker hastalığı, karaciğerde yağlanma, safra taşları, erken ergenlik ve polikistik over sendromu daha sık görülmektedir.

Çocuklarınızın daha dengeli beslenmesi için doğru besin seçimleri önemlidir.
Büyüme ve gelişme döneminde çocuklar için önemli besin öğeleri :

POSA ( LİF)
Posalı besinler çocukların sindirim sistemini düzenler, kalp sağlıklarını arttırır.Posa kan şekeri
düzeyinide olumlu etkilediğinden iştahı dengeler ve sağlıklı kiloların sürdürülmesini sağlar
Posalı besinler :
Sebzeler
Meyveler ( kabukluların posa içeriği daha yüksektir.)
Fasulye
Kuruyemişler
Tam buğday unundan ekmekler

PROTEİN
Proteinler hücrelerin yapı taşıdır. Sağlıklı bir gelişim için çocukların her öğününde protein içeren bir besin bulunmalıdır.
Protein kaynakları :
Yumurta
Peynir
Balık
Yağsız kırmızı et
Süt ve süt ürünleri
Kurubaklagiller
Kuruyemişler ( badem, fındık )

A vitamini: Çocukların göz sağlığının korunması ve bağışıklık sistemlerinin ( hastalıklara karşı direnç sistemi) güçlü olması için A vitamini yeterli miktarda alınmalıdır. Çocuklarınızın beslenme çantalarına veya tabaklarına havuç, yaş veya kuru kayısı, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeleri koymayı ihmal etmeyin. Gelişme çağındaki çocukların her gün 1 adet yumurta yemeleri gerekir. Yeşil yapraklı sebzeleri hazırladığınız sandviçlerin arasına koyabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzelerin yaprakları ne kadar koyu renkli ise vitamin-mineral içeriği de o oranda yüksek oluyor. Sütün de A vitamini içeriği oldukça yüksektir, beslenme çantalarına meyveli süt koyabilirsiniz, eğer çocuğunuz kilo problemi yaşıyorsa sade süt tercih ediniz.
B grubu vitaminleri: Vücutta enerji oluşumu ve kullanılması için en önemli vitamin grubudur. Yetersizliklerinde çocuklarda büyümenin durması, yorgunluk, halsizlik, kansızlık,unutkanlık gibi durumlar görülebilir. B gurubu vitaminleri neredeyse bütün besin gruplarında bulunur. Tam tahıllılar, balık, tavuk, et, yeşil yapraklılar, kurubaklagiller ve süt B grubu vitaminlerinin iyi miktarda bulunduğu besinlerdir.
C vitamini: Soğuk algınlıklarına karşı vücudu koruyan C vitaminini düzenli tüketmek, yaralarında çabuk iyileşmesini sağlar. En iyi kaynakları kuşburnu,maydanoz,yeşil yapraklı sebzeler,turunçgiller, çilek,patatestir.
Kalsiyum: Kalsiyum güçlü kemikler ve sağlam dişler için önemlidir. Süt ve süt ürünlerinin günde en az 2 defa tüketimi çocukların yeterli kalsiyumu almasını sağlar.
Magnezyum: Hücre yapımı için önemli minerallerden biridir ve enerji üretiminde rolü vardır. Magnezyumdan zengin bir beslenme çocuğunuzun kalp sağlığı için önemlidir. Süt, peynir,et, yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagiller magnezyumu iyi miktarda içerir.

  • Sağlıklı beslenme kahvaltı ile başlar. Yapılan çalışmalarda kahvaltı etmeyen çocukların daha kilolu olduğu ve konsantrasyonlarının daha düşük olduğunu görülmektedir.
  • Boş kalori içeren gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. ( kola vb..) Gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları,ayran, meyveli sütler, limonata ve taneli komposto
  • daha güzel seçimlerdir.
  • Her ana öğünde sebze bulunmasına özen gösterilmelidir.
  • Evde daha sık yemek pişirilmelidir.
  • İşlenmiş ürün tüketimi en aza indirilmelidir.
  • Çocuklar için örnek ara öğünler : meyveler, 15-20 adet fındık / badem, 1 porsiyon sütlü tatlı, ev yapımı kurabiyeler,minik sandviçler, kuru meyveler, ayran,meyveli yoğurt

Çocuğunuzun beslenme ile ilgili sorunu olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanına danışınız. Profesyonellerle çalışmak her zaman iyi sonuç getirir.

Diyetisyen İrem Çelik Tütüncü

Bir cevap yazın