TRAVMANIN KUŞAKLARARASI AKTARIMI psikanalizde, sosyokültürel modelde, aile sistemleri modelinde, psikodrama ve daha birçok yaklaşımında geniş yer bulan bir perspektiftir.
- Bu perspektife göre tamamlanmamış görevler- tutulmamış yaslar, kayıplar ve üzerinde durulmamış travmalar- uzun süre beden hafızamızda kalırlar.
- Bir ”tamamlanmamış iş”, kuşaktan kuşağa tekrar eden fiziksel ve/veya zihinsel hastalıklar yoluyla arkasında iz bırakabilir. Bilinçdışı özdeşleşme düşlemleri ile bir ebeveynin zorlantısı bir çocuğun var oluşunu şekillendirebildiği gibi, kuşak içinden kuşaklar arasına uzanan bir spektogramda öğrenilen çaresizlikler konuşulmayanlar, bitmemiş yaslar kendine yer bulabilir.
Kuşaklararası aktarımları en derin inceleyen kişi A.A. Schützenberger’dir. Schützenberger, psikosoybilim ile genososyogram, klasik psikanaliz gözlemleri ve psikodramayı bir araya getirerek psikosoybilim adında bilimsel altyapıya dayanan çalışmalar gerçekleştirmiştir.
Genososyogram Nedir?
Genososyogram, bir aile veya bireyler arasındaki sosyal ve ailesel ilişkileri gösteren geniş ailenin grafiksel temsili diyagramıdır.
- Genososyogram bizlere tipik olarak aile üyeleri, onların rolleri, bağlantıları ve grup içindeki önemli olaylar veya kalıplar hakkında bilgi sunar.
- Bir aile veya sosyal ağ içinde var olan karmaşık ilişkiler, etkileşimler ve dinamikler ağını görsel olarak temsil etmek için psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmet ve aile terapisi dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılan bir araçtır.
- Nesiller arası aktarımlar ve kalıtsal aile travmaları üzerine yapılacak çalışmalarda bilimsel olarak kanıtlanmış ve literatürde de sıklıkla kullanılan bir yöntem olan genososyogram çalışmaları psikodrama ile birleştirilmiş halde kalıtsal aile travmalarını anlamak için en iyi yöntemi oluşturmaktadır.
Kuşaklararası çalışmalara katılmadan önce Ezgi Başaran’ın yazdığı aşağıdaki makalemizi okuyabilirsiniz.
İçerik:
Bu eğitimde psikosoybilimde incelenen konu başlıklarına geniş yer verilecek, ardından genososyogramlarımızı çıkartılarak kuşaklararası perspektifte yer bulan vedalar, tamamlanmamış işler üzerine uygulamalar pekiştirilecektir.
Kimler Katılabilir?
Kuşaklararası aktarımlar üzerine bilgi sahibi olmak ve kendi aile ağacını keşfetmek isteyen herkesin katılımına açıktır.
Eğitim Tarihleri:
- 1.oturum (online): 27 Eylül Cuma: 19.00-22.30
- 2.oturum (yüz yüze): 29 Eylül Pazar: 15.00-19.00
Katılım Ücreti:
- Kayıt ücreti 4500 TL + KDV’dir.
GRUP LİDERİ:
- Ezgi Başaran Kimdir?
Öğr. Gör. Psikodramatist /Klinik Psikolog
Detaylı özgeçmiş için: https://kolektifpsikoloji.com/team-member/psikolog-ezgi-basaran/
Eğitim formunu doldurmanızın ardından 3 iş günü içinde tarafınıza ödeme bilgileri mail yolu ile iletilecektir.
Kayıt formuna ulaşmak için:
https://forms.gle/qeCmSziPQ49zLNDa7